Gerçek narsisim nedir?

Son yıllarda narsistik kişilik bozukluğu popüler kültürde sıkça konuşulan bir konu haline geldiğini belirten uzmanlar insanların birbirlerini sıklıkla narsist olarak itham ettiklerini söylüyor. Peki gerçek narsisim ne? Psikiyatri Uzmanı Dr. Emine Yağmur Zorbozan açıkladı.
Herkesin narsistik özellikleri var Narsistik kişilik bozukluğunun son dönemde popüler ve magazinsel bir hale geldiğini dile getiren Dr. Emine Yağmur Zorbozan Bir narsist endüstrisi olduğunu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili birçok paylaşım yapılıyor. Herkes birbirine partnerim narsist Annem narsist babam narsist gibi söylemlerle narsist yaftası yapıştırıyor dedi. Herkesin narsistik özellikleri olduğuna dikkat çeken Zorbozan Narsisim dediğimiz şey kişinin kendi çıkarlarını ön planda tutarak egosunu beslemesinin bir anlamda psikolojik ismi. Dolayısıyla herkesin narsistik özellikleri var. Ancak bir insana kişilik bozukluğu tanısı koyulabilmesi için bir narsistik özelliklerin ergenlik döneminden beri hayatında olması bütün ilişkilerinde sosyal ilişkilerinde akademik ilişkilerinde işlevselliğini bozması tekrarlayan sorunlara sebebiyet vermesi gerekiyor. açıklamasını yaptı.
Empati yetenekleri yok Narsistik kişilik bozukluğunun her 100 kişiden 1’inde görülen bir kişilik bozukluğu olduğunu aktaran Dr. Emine Yağmur Zorbozan ancak teşhisi koymak psikiyatri hekimlerinin işidir. Narsistik özelliği olmayan insan yok. Narsistik özellikler aslında bizi hayatta var eden şeyler. Çünkü kişi önce kendisine faydalı olacak ki sonra etrafına çocuklarına ailesine topluma faydalı olabilsin dedi. Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların en önemli özelliğinin ise kendi çıkarları için başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve en önemli kişilik özelliklerinin de empati yeteneklerinin olmayışı olduğuna vurgu yapan Zorbozan Bir insana narsistik kişilik bozukluğu tanısı koyabilmek için en önemli kriter bu insanın non empatik olmasıdır. Aynı zamanda sürekli başkaları tarafından kıskandıldıklarını düşünürler. Paranoid bir tutumları olabilir ve sürekli pohpohlama değer görme ihtiyaçları vardır. Eğer değer görmüyorlarsa istedikleri geri dönüşü alamadılarsa saldırgan olma aşağılayıcı tutumla girme gibi özellikleri olabiliyor.
İçgörü oranı yolunda gitmiyor
Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin tedaviye genellikle orta yaşlarının başlangıcında geldiklerini dile getiren Zorbozan sözlerini şöyle tamamladı. Hayatlarında ciddi anlamda kayıplar verdikleri zaman patolojileriyle yüzleşebiliyorlar. İş hayatları evlilikleri yolunda gitmiyor. Çocuklarıyla araları açılmaya başlıyor ve bir şekilde bir kayıp yaşıyorlar. O kayıp için kendilerini değiştirmek amaçlı değilde genellikle yas tutmak amaçlı terapistlere başvuruyorlar.Narsistik kişilik bozukluğu iç görü oranlarının düşük olduğu bir kişilik bozukluğudur. Ancak eğer kişide böyle bir patern sezinlediysek onu incitmeden tedaviye olan bağını koparmadan bir takım ufak yüzleştirmelerle sürece girebiliyoruz. Eğer kişi gerçekten düzelmeyi istiyorsa bütün narsistik özellikleri ondan koparamasak da en azından işlevselliğini toparlayabiliyor daha uzun süreli sağlıklı ilişkiler yaşamasını sağlayabiliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir